Veelgestelde vragen (FAQ)

SATOS doet er alles aan je vraag te beantwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.


Algemeen

Bitcoins staan niet op je computer maar op het internet, in het Bitcoin netwerk. Voor het ontvangen en verzenden van bitcoins heb je een digitale portemonnee nodig. Een zogeheten bitcoin wallet. Met deze wallet kan je zien hoeveel bitcoins je bezit, en kan je bitcoins overmaken, of er mee betalen. In je wallet kan je bitcoin-adressen aanmaken, deze kan je zien als een rekeningnummer voor bitcoins. Alleen dan niet bij de bank. Iedereen kan namelijk zelf adressen aanmaken met behulp van een wallet. In principe beheert je wallet de toegangssleutels tot je bitcoins. Het is dus niet zo dat bitcoins op een specifiek adres staan. De bitcoins hangen in het bitcoin-netwerk, en met de sleutels kan je deze bitcoins beheren.
Er zijn verschillende bitcoin wallets om een bitcoinadres mee te genereren:

  • Webwallet: De makkelijkste route naar het maken van een wallet is een web-wallet. Dit houdt in dat je wallet draait in een online omgeving van een derde partij welke uw sleutels beheerd en bewaakt. Vergelijkbaar met internetbankieren. U heeft hier zelf dan vrij weinig omkijken naar en kan middels een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Indien u er dus geen problemen mee heeft om een derde partij te vertrouwen, dan is dit de beste keuze. Ondanks dat een web-wallet over het algemeen de minst veilige methoden is om uw bitcoins te beheren, zijn er een tal van hoogwaardige partijen die deze service bieden met uitstekende recenties. Onderstaand treft u enkele van deze partijen.

  • Mobiele wallet: Deze wallets maken het mogelijk om middels een app uw bitcoins in uw zak mee te nemen. U kunt dan makkelijk op locatie betalen. Zoals bijvoorbeeld in een restaurant of fysieke winkel. Dit doet u door een QR-code te scannen of door uw telefoon in de buurt van een kassa te houden met NFC toegankelijkheid. Vergelijkbaar met draadloos betalen. Ons advies: gebruik een mobiele wallet alleen voor kleine hoeveelheden, net zoals contant geld. Er zijn diverse apps voor zowel iOS als Android welke te vinden zijn in Appstore en Google Play store.

  • Computer wallet: Als u grote aantallen bitcoins zelf wilt beheren is een software wallet, ook wel een bitcoin client genoemd aan te raden. Deze wallet is het meest veilig en installeert u op uw pc of laptop. Het nadeel is echter wel dat deze wallet veel schijfruimte van uw computer vraagt. U heeft dan wel de totale controle over uw portemonnee, maar u moet wel zelf zorgen voor de beveiliging.
Simpel gezegd is Bitcoin een vorm van digitaal geld. Bitcoins kunnen, net als normaal geld, gebruikt worden om goederen mee te kopen, betalingen mee te verrichten, of te sparen en beleggen. In tegenstelling tot traditioneel geld, bestaan bitcoins echter alleen op internet. Wat Bitcoin zo speciaal maakt is het feit dat het gehele netwerk decentraal is. Er zijn geen centrale autoriteiten (zoals banken of overheden) die het netwerk beheren of kunnen manipuleren. Het creëren van bitcoins en controleren van transacties gebeurt door het netwerk zelf. Het protocol van het Bitcoinnetwerk is open-source, en dus voor iedereen inzichtelijk en te controleren.
Alle bitcoins zitten in een online portemonnee, ofwel een Bitcoin wallet. Een Bitcoin wallet kan gebruikt worden om bitcoins te ontvangen, of te versturen naar andere wallets. Alle verrichte transactie worden automatisch geregistreerd in een openbaar logboek, ofwel de blockchain. De blockchain controleert alle transacties op validiteit en geldigheid. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat bitcoins dubbel uitgegeven worden.
Bitcoins kun je krijgen door ze te kopen, te ruilen, of je kunt ze zelf minen.
Om te betalen met Bitcoin heb je een bitcoinwallet, een internetverbinding, en een bitcoinadres van de ontvanger nodig. Het verschilt per wallet hoe je de betaling precies uitvoert, maar het komt neer op het invoeren van het te verzenden bedrag, en het adres van de ontvanger in, en om vervolgens verzenden te selecteren. In sommige gevallen kun je ook een QR-code scannen om automatisch het ontvangstadres in te laten voeren.
Bitcoin vereist geen vertrouwen. Bitcoin is namelijk opensource en is decentraal. Dit betekent dat iedereen, altijd toegang heeft tot de volledige broncode, welke volledig inzichtelijk is. Elke software software ontwikkelaar of auditor kan precies verifiëren hoe Bitcoin werkt en het logboek (blockchain) is tevens volledig openbaar. Alle transacties kunnen door iedereen worden opgevraagd. Daarnaast worden de transacties zonder een derde partij verricht en is het hele systeem beveiligd door cryptografische algoritmen. Er komt dus geen bank of clearinghouse aan te pas. Bitcoin wordt dus niet door een organisatie of persoon beheerd. Het is een betaalnetwerk tussen gebruikers onderling. Iedereen beheerd een eigen logboek, en wanneer iemand een frauduleuze transactie probeert uit te voeren, komt zijn of haar logboek niet meer overeen met de logboeken van de overige gebruikers en kan deze niet worden uitgevoerd.
Geen inflatie: In tegenstelling tot door overheid gereguleerde valuta zoals de Euro of de Dollar, kunnen Bitcoins niet zomaar bijgedrukt worden. Dit betekent dat de Bitcoins die je nu hebt niet van waarde zullen verminderen als gevolg van inflatie.

Lage transactiekosten: Bitcointransacties vinden direct plaats tussen zender en ontvanger. Omdat er geen tussenkomst is van derde partijen zijn Bitcointransacties een stuk goedkoper dan transacties via betalingsverwerkers zoals banken, of Paypal.

Makkelijk mee te nemen: Om toegang te krijgen tot je bitcoins hoef je alleen de toegangssleutels tot je wallet te hebben. Als je deze uit je hoofd weet heb je je bitcoins eigenlijk altijd bij je, en heb je alleen toegang tot het internet nodig om je bitcoins te versturen.

Decentraal: Bitcoin is decentraal. Dit betekent dat er volledige vrijheid van betaling is, het netwerk altijd online is, en je grenzeloos kunt betalen zonder problemen of limieten. Derde partijen kunnen geen fondsen bevriezen, of blokkeren, en transacties kunnen niet teruggedraaid worden.
Vaak wordt benoemd dat Bitcoin een anoniem betaalmiddel is. Dit is niet helemaal waar. Alle transacties zijn namelijk publiekelijk inzichtelijk en indien iemand weet welke persoonsgegeven aan welk Bitcoinadres hangt is het vrij makkelijk te achterhalen wie de zender en de ontvanger is van een Bitcointransactie. Alle transacties worden geregistreerd en voor iedereen binnen het netwerk inzichtelijk gemaakt. Het is alsof u bankschriften online zet, maar dan zonder uw naam erbij te vermelden. Van privacy is dus wel sprake.
Bitcoin is in Nederland en vele andere landen legaal en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt als betaalmiddel, zowel door particulieren als bedrijven. Bitcoin is dus niet strafbaar en ook zeker niet illegaal. Wel is het belangrijk de wet en regelgeving goed in de gaten te houden gezien Bitcoin een relatief jong bestaan kent en er veel veranderingen kunnen plaatsvinden.

Juridisch

Bitcoin wordt op dit moment niet gereguleerd maar kan wel gereguleerd worden. Regulering is echter complex omdat bitcoins niet centraal worden uitgegeven, en Bitcoinadressen niet op naam geregistreerd hoeven te worden. Het is dus lastig om hier toezicht op te houden. Toch wordt er wel serieus nagedacht om Bitcoin te reguleren en in andere landen is hier al sprake van. Bijvoorbeeld in Zwitserland, waar de overheid Bitcoin als een valuta heeft erkend, en waar Bitcoin dus onder toezicht van de financiële autoriteiten valt. In Nederland is dit voorlopig nog niet het geval. Het is zelfs zo dat de Europese Hoge Raad in 2014 oordeelde dat Bitcoin geen valuta is de juridische status van een goed heeft.
Bitcoin is géén wettig betaalmiddel. Sterker nog: de digitale valuta valt niet eens onder de Nederlandse Wet op het financieel toezicht (Wft). We moeten dit wel melden bij de belastingdienst onder het mom van inkomsten of vermogen. Hieronder wordt uitgelegd hoe en waar u deze aangifte moet doen.

  1. Inkomstenbelasting bij uitbetaling in Bitcoin (Box 1) Als u in Nederland woont, moet u aangifte doen over uw inkomsten. Ook als u in het buitenland woont en inkomsten hebt uit Nederland, kan het zijn dat u aangifte moet doen. Dit geldt ook wanneer de inkomsten zijn verkregen in een andere vorm dan een wettig betaalmiddel. Zo ook Bitcoin. Wanneer u uitbetaald wordt in bitcoins, ziet de Belastingdienst dit als uitbetaling in natura. Om deze inkomsten goed aan te geven bij de Belastingdienst dient u alle bitcoins die u heeft ontvangen om te rekenen naar euro’s tegen de koers op het moment van ontvangen.

  2. Handelen in of met Bitcoin of minen? Hoe zit dat met BTW? (Box 1, 2 en BTW) Wanneer u structureel bitcoins mined of verhandeld, met als doel hier winst mee te maken wordt dit gezien als bedrijfsmatig werken. U dient zich in dit geval ook als ondernemer aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Bent u geen ondernemer, en bijvoorbeeld door middel van minen in een vroeg stadium bitcoins hebben verkregen; dient u deze enkel op te geven als vermogen. Het gaat immers om structureel inkomsten werven. Wanneer u aangemeld bent als ondernemer komt u in aanraking met belasting op toegevoegde waarde (BTW). Bitcoin is door het Europees gerechtshof echter vrijgesteld van BTW. Dit betekent in de praktijk doorgaans dat u geen recht heeft op teruggave van BTW over gemaakte kosten. Hier bestaat echter een uitzondering op. Indien de Bitcoin namelijk buiten de EG (Europese Gemeenschap) worden verkocht, maakt de belastingdienst hier naar rato van binnen de EG en buiten de EG, onderscheid in. U kunt voorbelasting terug krijgen tot op het percentage van de omzet buiten de EG. Zo is het mogelijk dat miners 100% van de betaalde BTW bij aanschaf van apparatuur en elektriciteit kunnen aftrekken bij de BTW-aangifte als zij bijvoorbeeld alle Bitcoin aan een Amerikaanse partij verkopen.

  3. Investering/sparen en vermogensrendementsheffing (Box 3) Wanneer u bitcoins bezit als spaarmiddel of door bijvoorbeeld uw vertrouwen in het rendement, dient u dit aan te geven in uw belastingaangifte. Wanneer u uw bitcoins verkoopt ziet de Belastingdienst dit simpel uitgelegd als een wisseling van valuta naar valuta. U verandert eigenlijk alleen van drager van het vermogen, maar uw vermogen blijft hetzelfde. U moet bitcoins, omgerekend naar euro’s. Hier hoeft u dus geen inkomstenbelasting over te betalen. Ook niet over eventuele koerswinsten! Over uw vermogen betaalt u een vermogensrendementsheffing over het deel van het totale vermogen dat de € 25.000,- overstijgt. De Belastingdienst gaat uit van 4% rendement over uw vermogen en heft hier 30% belasting over. Dit komt dus neer op 1,2%. (Voorbeeld: U heeft op 1 januari voor € 50.000,- bitcoins, de eerste € 25.000,- is vrijgesteld dus betaald u 1,2% over de overige € 25.000,- wat neerkomt op € 300,- aan vermogensrendementsheffing). Vanaf 1 januari 2017 veranderd dit en worden de regels gunstiger voor iedereen die minder dan € 500.000,- aan vermogen heeft.

Transacties

Door transacties te bevestigen voorkomt het netwerk dat bitcoins dubbel worden gespendeerd, of transacties worden teruggedraaid. Wanneer een transactie een keer bevestigd is betekent het dat de transactie opgenomen is in de laatste block wat toegevoegd is aan het einde van de blockchain. Het aantal bevestigingen geeft aan hoe diep de transactie in de blockchain zit. Over het algemeen geldt hoe dieper hoe veiliger, vandaar dat veel wallets of beursen ervoor kiezen om pas na 3 of 6 bevestigingen een bitcointransactie te accrediteren. Het terugdraaien van een transactie is na 3 bevestigingen zeer onwaarschijnlijk, en na 6 bevestigingen vrijwel onmogelijk.
Transactievergoedingen op bitcointransacties zijn in principe vrijwillig, en je kunt ervoor kiezen om geen transactievergoeding toe te voegen aan je transactie. Het is echter zo dat miners niet verplicht zijn om transacties te verwerken op de volgorde dat ze binnenkomen. Daarom kiezen miners ervoor om transacties met een transactievergoeding eerder op te nemen in de blocks die gemined worden, wat de verwerkingstijd van transacties zonder vergoeding vaak tot wel dagen opschroeft. Wat de ideale fee is om je transactie zo snel mogelijk, tegen een zo laag mogelijke vergoeding te bevestigen hangt onder andere van de grootte van de transactie, en het aantal transacties op dat moment af. De meeste wallets berekenen zelf de optimale fee, en er zijn websites zoals http://bitcoinfees.21.co/#delay die weergeven wat de optimale fee op dat moment is. Gebruikelijk is een fee rond de 0.00003 Bitcoin, ongeveer €0.20.
Bitcoins versturen gebeurt niet in de traditionele zin van iets van A naar B versturen. Bij het versturen van bitcoins zegt de zender dat hij bitcoins naar de ontvanger verstuurt. Vervolgens wordt in het open logboek, de blockchain, door de miners geregistreerd dat er bitcoins van de zender naar de ontvanger zijn verstuurd. Als u bitcoins ontvang hoeft u daarvoor niet uw computer aan te hebben. Het staat namelijk in blockchain dat u bitcoins heeft ontvangen. Pas wanneer u deze weer wil uitgeven hoeft u weer toegang te hebben tot uw wallet, al dan niet via uw computer.
Sommige wallets vereisen dat gebruikers voordat zij een transactie kunnen uitvoeren "synchroniseren" met de blockchain. Dit houdt in dat het gehele logboek, alle blocks op de blockchain, gedownload worden en moet er gekeken worden of er wel met de juiste blockchain wordt gewerkt. Dit gehele proces is ten behoeve van de veiligheid, en verzekert dat alle transacties die ontvangen en verstuurd worden legitiem zijn. Bij lichtere wallets, of online wallets wordt er een online versie van de blockchain gebruikt om te verifiëren dat er op de juiste blockchain gewerkt wordt. Dit werkt een stuk sneller.

Mining

Dagelijks vinden er honderdduizenden bitcointransacties plaats. Miners houden al deze transacties bij, controlleren ze en registreren ze in de blockchain. Als beloning hiervoor krijgen zij nieuwe bitcoins. Dit proces heet Bitcoin mining.
Bitcoin miners registreren uitgevoerde transacties in de blockchain. Dit gebeurt in groepen, ofwel blocks. Elke block is een verzameling van transacties en andere relevante data. Bij het afsluiten van een block, wordt de block een hash toegewezen. Een hash is een unieke code die gekoppeld aan een bepaalde block. Het creeeren van deze hash wordt door het Bitcoinprotocol kunstmatig moeilijk gemaakt. De hardware die gebruikt wordt voor mining is zo sterk dat als minen niet kunstmatig moeilijk gemaakt zou worden, binnen enkele seconden alle blocks gemined zouden zijn.

Als beloning voor het minen van een block krijgen miners een beloning. Deze beloning voor het minen van een block daalt exponentieel, door middel van in het protecol geschreven halveringen. Om de 210.000 blocks wordt de belonging voor het minen van een block gehalveerd. Momenteel is de belonging voor het minen van een block 12.5 Bitcoin. Op het moment van schrijven moeten er nog 206.702 blocks gemined worden tot de volgende halving. Hierna zal de beloning nog maar 6.25 Bitcoin per geminde block zijn. Na nogmaals 210.000 blocks zal de beloning dalen tot 3.125 Bitcoin per block etc. Dit proces wordt de block halving genoemd.
Bij het afsluiten van een block, wordt de block een hash toegewezen. Een hash is een unieke code gekoppeld aan een bepaalde block. Als er ook maar 1 cijfer of letter veranderd wordt in de date die in een block zit, ontstaat er een compleet andere hash. Hierdoor herkent het netwerk het aanpaste block direct als corrupt, en wordt het corrupte block afgestoten.

Beveiliging

De grootste kracht van Bitcoin is misschien wel dat gebruikers volledige controle hebben over hun eigen geld. Dit betekent ook dat elke gebruiker verantwoordelijk is voor de beveiliging van zijn of haar Bitcoin wallet. Indien beveiliging op de juiste manier gebeurt, met de juiste encryptie, up-to-date software, back ups, multi-signatures en sterke wachtwoorden, is Bitcoin extreem veilig. Toch zijn er een aantal aspecten waar elke Bitcoinbezitter en -gebruiker besef van moet hebben met oog op de veiligheid. De prijs van Bitcoin is nog erg instabiel, en kan snel stijgen of dalen. Ook moet er rekening gehouden met het feit dat Bitcointransacties onomkeerbaar zijn, en dat bitcointransacties altijd openbaar inzichtelijk zijn.
Het Bitcoinprotocol is nog nooit gehackt. Wel zijn er meerdere incidenten geweest met derde partijen die bitcoins beheren voor hun klanten, waarbij er bitcoins zijn gestolen. Wij adviseren klanten daarom altijd hun bitcoins in eigen beheer te houden, en deze nooit zomaar aan derde partijen toe te vertrouwen.

Copyright © 2016. SATOS B.V.